Afati (koha) e mbjelljes
Periudha vegjetative
është e madhe për kulturat e
ndryshme qe varet nga vete natyra e bimës. Për çdo kulture ekziston
afati optimal i
mbjelljes dhe varet nga shume faktorë si nga Klima dhe
komponentët e
saje, rënja e reshjeve dhe sasia e reshjeve, temperatura ndikon ne
mbishmerine e
farës e me tutje ne rritjen dhe shumëzimin e bimëve.
Secili rajon ka
veçori lokale te klimës prandaj këto duhet adaptuar për secilën
kulture dhe për
secilin rajon .Toka me veçoritë ndikon ne afatin e mbjelljes,
tokat e lehta
dhe te terura me lehte nxehen, prandaj mbjellën me herët se
sa tokat e renda
dhe te lagëta, dhe gjithashtu mbjellja munde te filloj me
herët ne rajonet
jugore se sa ne ato veriore. Disa bime përballojnë
temperatura te
ulëta dhe disa me te larta.
Prandaj disa
bime mbjellën me herët e disa me vone ne pranvere apo edhe ne
vjeshte, afati i
mbjelljes munde te ndryshohet sipas qëllimit te kultivimit
: për
kokërr, ushqim te kafshëve etj. Ne kushtet tona klimatike sipas afatit te
mbjelljes bimët
ndahen ne dy grupe mbjelljet vjeshtore dhe mbjelljet
pranverore.
MBJELLJET VJESHTORE
Aplikohen ne te gjitha bimët te cilat përballojnë temperaturat e dimrit te
cilat janë te nevojshme për zhvillim dhe se ato duhet te kalojnë një pjese te
jetës nen temperatura te ulëta nen O C deri ne 5 C dhe këto bime janë te
lashtat e vërteta si gruri vjeshtor, elbi, thekra, tërshëra etj.
Duke u bazuar ne ngrica duhet te caktojmë afatin e mbjelljes ne mënyre qe bimët te hyjnë ne temperatura te ulëta pra shkurt bimët duhet te kaliten dhe te rriten qe periudhën e dimrit ta kalojnë pa vështirësi te mëdha.
Afatet e mbjelljes munde te përcaktohen ne
baze te eksperimenteve shumëvjeçare dhe përvojave për rajonin e caktuar.
MBJELLJET PRANVERORE
Është periudhe bujqësore sepse ne ketë
kemi kombinueshmerine 3\4 e te gjitha kulturave, edhe te këto kultura është me
rendësi te caktohet afati optimal i mbjelljes.
Ne etapat me nxehtësi dhe ne
imunitet ndaj acarit te mëvonshëm pranveror ato ndahen ne dy grupe :
Te mbjellat pranverore te hershme te cilat munde te mbijnë ne temperature te ulet
(qe mbillen ne shkurt dhe ne fillim te marsit ), këto janë drithërat pranverore
si gruri pranveror, thekra, tërshëra,
panxhari, luledielli, bizelja, jonxha, tërfili.
Këto kultura duhet mbjelle sa me herët ne atë moment kur toka munde te jete e përshtatshme
për punim, dhe se çdo vonese ne mbjellje direkt reflektohet ne rendiment .
Kulturat pranverore te vonshme kërkojnë nxehtësi me te larte ne shtresën
livruese 8-12 C dhe janë te ndjeshme ne temperature te ulet dhe kjo veçori i kushtëzon
te mbjellën me vone dhe kjo periudhe e cila është e përshtatshme për mbjellje
është prilli .Kulturat pranverore te vonshme janë : Misri, fasulja, soja, duhani,
kungulli, pambuku, sorghumi etj.
Postkulturat – mbjelljen pas vjeljes ne vende ku ka mundësi për ujitje, si poskultura
munde te jene misri, lakra, duhani, por edhe ato kultura qe mbjellën për plehërim
te gjelbër te sipërfaqeve.
Comments
Post a Comment